Loic Thetio pregăteşte o seară maramureşeană la Pleumeur (Franţa)

Loic Thetio pregăteşte o seară maramureşeană la Pleumeur (Franţa)

Emil Danciu

Francezul Loic Thetio vine în România, în Maramureş, la Şurdeşti, unde are, în familia Gavril şi Valeria Costin, prieteni de nădejde, încă din anul 1991. Indiferent dacă vizitele sale (să tot fie 20) au caracter privat, precum aceasta, în care este însoţit de soţia sa Lusyane şi fiica Lyse, ori oficial, el reprezintînd IPA franceză (Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor) în relaţiile cu ţara noastră, fiind totodată şi preşedintele Asociaţiei de prietenie “Pleumeu-Roumanie”, Loic THETIO nu vine niciodată cu mîna goală. În luna mai, spre exemplu, a adus din Franţa, între altele, şi cîteva sute de kilograme de vopsea lavabilă, pe care a oferit-o Şcolii din Şurdeşti.

hjgkhkhjk

Trezindu-se cu un asemenea cadou, prof. Ioan Puţ, directorul şcolii, a angajat imediat meşteri zugravi, care au igienizat în interior amîndouă corpurile de clădire, astfel că viitorul an şcolar poate deja debuta la Şurdeşti. Şi autoutilitara cu care a descins în vizita de-acum, împreună cu familia, a fost plină tot cu obiecte de inventar pentru şcoală: 40 de pupitre (bănci) şcolare, un computer, hărţi geografice şi postere despre Franţa, cărţi şi manuale şcolare în limba franceză. Dl Thetio va continua acţiunea de dotare cu bănci a aceastei şcoli, cu ocazia întîlnirii cu primarul Gheorghe Bud şi directorii de şcoli, francezul propunînd un program de igienizare a tuturor unităţilor şcolare, vopseaua lavabilă urmînd să o aducă din Franţa prin intermediul Asociaţiei de prietenie.

jhlkhlkjhkb

Cum spuneam la începutul acestor rînduri, vizita de acum a dlui Loic Thetio are un caracter mai mult privat. Ieri, spre exemplu, francezii şi naşii lor, familia Costin, au sărbătorit doi ani de la celebrarea cununiei religioase în biserica din Şurdeşti. În vacanţa de trei săptămîni, petrecută în Maramureş, ei au mai vizitat Mănăstirea Rohia, Vişeul şi Valea Vaserului, onorînd astfel o invitaţie a directorului Spitalului din acest oraş. Instituţie sanitară pentru care dl. Loic are deja pregătit un cabinet de oftalmologie cu tot instrumentarul necesar şi pe care îl va aduce în octombrie. Tot la toamnă vrea să mai aducă din Franţa şi un cabinet dentar, în cadrul relaţiilor IPA, pentru care n-a obţinut încă toate autorizările de la ministerul nostru de Interne.

Mai are un plan de realizat în acest an Loic Thetio. La sfîrşitul lui octombrie şi-a propus să organizeze acasă la el, la Pleumeur, pe coasta Atlanticului, o seară maramureşeană. Ocazie cu care vor fi gătite şi servite specialităţi culinare cu specific românesc, se va bea horincă de prune şi se va asculta muzică populară de pe la noi, cîntată de un taraf din Maramureş, special plecat într-acolo. Toate încasările şi donaţiile făcute cu acest prilej vor intra în contul Asociaţiei de prietenie “Pleumeu-Roumanie”. Au revoir şi mult succes, d-le Loic!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.