Comuna Şişeşti. Realizările obţinute constituie temelia proiectelor viitoare

Comuna Şişeşti.

Realizările obţinute constituie temelia proiectelor viitoare

Mircea Ioan Tentiş

Primarul comunei Şişeşti

 

Primul meu gând se îndreaptă spre locuitorii comunei Şişeşti care la 4 iunie anul curent mi-au fost alături şi prin opţiunea lor au condus la obţinerea unui nou mandat de primar. Îi încredinţez că, în interesul lor, dar şi a celor care au avut alte opinii, îmi voi pune întreaga capacitate de muncă de care dispun.

image003

Foto.: Centrul comunei Şişeşti

 

Am fost un primar al tuturor locuitorilor din comuna Şişeşti, indiferent de afinităţile lor politice sau religioase. Singurul obiectiv mi-a fost să facem din comuna noastră o zonă prosperă şi atractivă în care locuitorii comunei să poată să-şi manifeste priceperea şi hărnicia spre binele familiilor lor şi a întregii comunităţi. De aceea, mulţumesc membrilor Consiliului Local care şi-au încheiat mandatul lor în acest an pentru sprijinul acordat în luarea celor mai bune hotărâri pentru realizarea unor proiecte ce s-au derulat în comuna noastră şi de care au beneficiat şi beneficiază locuitorii din toate satele comunei Şişeşti.

Realizările obţinute în ultimii patru ani constituie o importantă garanţie şi o temelie sigură pentru implementarea unor proiecte viitoare care să aibă un impact şi mai puternic în dezvoltarea comunei noastre. Sunt convins că membrii noului Consiliu Local, oameni responsabili şi care au câştigat încrederea locuitorilor comunei vor conlucra în promovarea celor mai bune proiecte dând prioritate celor legate de îmbunătăţirea vieţii tuturor.

În mod succint voi puncta câteva din realizările noastre:

Proiecte europene finalizate:

“Modernizare drumuri, infiinţare centru After School în localitatea Şurdeşti, organizare festival “Udatorul din Şurdeşti”, achiziţie utilaje pentru interventii in situatii de urgenţă, in comuna Sisesti, judetul Maramures”, finantat prin PNDR masura 322.

,,Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia si populatia rurală si punerea în valoare a moştenirii rurale“.

Valoarea totală a finanţării este de aproape 3 milioane de euro. S-au realizat:

– achiziţia de utilaje pentru interventii în situatii de urgentă: un buldoexcavator si un ATV echipat pentru stingerea incendiilor;

dotari la Caminul Cultural din localitatea Şurdeşti constând în 300 de scaune, mobilier si calculatoare;

– s-a finalizat constructia centrului After School in localitatea Şurdeşti;

– achizitia de instrumente muzicale si echipamente electronice necesare pentru organizarea Festivalului “Udatorul din Şurdeşti”;

 image005

asfaltarea a 15 km. de strazi în toate localitatile

Prin Asociatia GAL Mara Natur care are în componenţa sa 51 de membri (15 autoritaţi publice, 28 parteneri privati, 8 ONG-uri),  s-au finalizat, alte 3 proiecte europene:

“Modernizare drum local în satul Plopiş” în valoare de aproape 50.000 euro;

“Amenajare drum agricol Sisesti–Danesti” în valoare de peste 25.000 euro;

“Infintare centru de informare turistica în comuna Sisesti” în valoare de 80.000 euro.

Se implementează proiectul: ,,Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” care are ca scop valorificarea potenţialului turistic al bisericilor de lemn recunoscute ca valori ale patrimoniului mondial UNESCO şi ale patrimoniului cultural de importanţă naţională. În acest proiect iniţiat şi promovat de Consiliul Judetean Maramures, Primăria comunei Sisesti, Parohia Greco-Catolică Şurdeşti şi Parohia Ortodoxă Plopiş sunt parteneri şi beneficiari. Prin acest proiect comuna Sisesti a beneficiat de amenajarea unor parcări şi alei pietonale; organizarea unor puncte de informare turistică; asigurarea iluminatului ornamental; amenajarea unor grupuri sociale precum şi de modernizarea drumurilor de acces spre bisericile monumente UNESCO din Şurdeşti şi Plopiş.

 

 

 

 

 

image007

Foto.: În drum spre Biserica de lemn din Şurdeşti

 

Educatie:

Una din prioritatile administratiei publice locale este modernizarea instituţiilor scolare si creerea de condiţii optime pentru desfăsurarea procesului de învăţământ în scolile din comuna Sisesti.

La şcoala din Şişeşti s-au efectuat lucrari de reabilitare totală la clădirea nouă, constând în schimbarea învelitorii, înlocuirea instalaţiei electrice si efectuarea unor modernizări interioare, în valoare totală de peste 100.000 lei.

La şcoala din Cetăţele s-a construit un nou grup social şi s-a extins spaţiul de învăţământ prin amenajarea unei noi săli de clasă, pentru ca elevii ce urmează cursurile în cladirea Şcolii vechi să fie transferaţi aici, mai ales că acea clădire este retrocedată fostului proprietar. Valoarea lucrărilor de extindere şi reabilitare a Şcolii, inclusiv cu schimbarea invelitorii, sunt de aproximativ 100.000 lei.

S-a realizat asfaltarea curţilor de la şcolile din localităţile Şişeşti, Şurdeşti şi Dăneşti, lucrari în valoare de aproximativ 400.000 lei.

S-a realizat încalzirea centrală în şcolile din localităţile Şurdeşti, Cetăţele si Dăneşti în valoare de aproximativ 25.000 lei. Lucrările s-au realizat si cu sprijinul financiar, în valoare de 15.000 euro, a unei fundatii olandeze cu care am colaborat în ultimii 4 ani pentru toate obiectivele.

Din bugetul local dorim să finanţăm în urmatorii ani locuri de joacă în incinta fiecărei şcoli, să realizam terenuri de sport la şcolile din Negreia, Plopiş, Cetăţele şi Bontăieni.

In anul 2016 s-a lansant o finanţare guvernamentală prin care se doreste obtinerea de către toate unitaţile de învăţământ a autorizatiei sanitare de functionare. În urma solicitarior Primariei Comunei Sisesti au fost incluse în obiectivele de investii finanţate de Guvern proiectele de modernizare la toate şcolile din comuna Sisesti,

– suntem în faza de întocmire a proiectelor tehnice care urmează să fie depuse la MDRAP urmând ca după realizarea licitaţiilor să începem efectiv lucrarile.

Sport:

In anul 2014 s-a dat în folosinţă terenul de fotbal ,,Satinec Arena” pe care evoluează în campinatul ligii IV echipa „Unirea” Sisesti.

image008

Se construieşte un nou teren de fotbal în localitatea Negreia. Dorim să construim terenuri de sport multifunctionale în Cetăţele şi Şurdeşti.

 

Căminele cuturale:

Comuna Sisesti a depus proiectul ,,Modernizare cămine culturale în localităţile Şurdeşti şi Bontăieni” în valoare de 500.000 euro fără tva, care constă în extinderea si modernizarea celor două cămine, proiect finanţat din fonduri europene, sub-masura 7.6 Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” aferentă noului PNDR 2014-2020. Suntem la faza de aprobare a proiectului tehnic, urmând ca lucrările să înceapă în anul 2017.

image009

In acest an avem bugetată începerea lucrărilor de extindere si modernizare la Caminul cultural din localitatea Plopis, capacitatea acestuia va fi de 250 locuri. Deasemenea, în acest an dorim să realizăm proiectele tehnice pentru Căminele Culturale din localităţile Cetăţele, Şişeşti şi Negreia.

Pe plan cultural, Primaria Comunei Şişeşti organizează, conform tradiţiei, Festivalul “Udatoriul din Şurdesti”, cel mai important eveniment cultural din comună. Deasemenea, sprijină financiar activitatea Ansamblului “Vasile Lucaciu” Şişeşti, coordonat de instructorii: Valerica si Iuliu Surani care reprezintă în mod onorabil comuna noastră la diferite evenimente cultural-artistice.

Religie:

În ultimi 4 ani, Primaria Comunei Şişeşti a sprijinit financiar cultele religioase din comună, cu aproximativ 400.000lei. Beneficiare au fost: Parohia Ortodoxă din Şişeşti, Parohia Greco-Catolică din Şurdeşti si Parohia Ortodoxă din Plopiş. Deasemenea, Primaria Comunei Sisesti va semna un parteneriat cu Muzeul Judetean Maramures si Parohia Greco-Catolică Şişeşti în scopul reabilitării Complexului muzeal “Vasile Lucaciu”. În acest sens s-au început demersurile pentru realizarea unui proiect tehnic în vederea reabilitării obiectivelor ce-l compun, urmând înaintarea acestuia la Ministerul Culturii pentru obţinerea unui sprijin financiar.

Energie:

In anul 2009 Primaria Comunei Şişeşti a început demersurile pentru constructia a două posturi de transformare electrică în localitatea Şişeşti care să îmbunătăţească nivelul de tensiune electrică în zonele: spre Baia Sprie si Prilog. Cu sprijinul deputatului Doru Lese, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, am obtinut o finanţare în valoare de cca 300.000 euro. Lucrarile au fost finalizate la începutul anului 2013.

In ultimii 2 ani datorită demersurilor înteprinse de Primaria Comunei Sisesti au fost efectuate modernizări ale reţelelor electice în valoare de aproximativ 1.500.000 lei în toate localităţile din comună. Deasemenea, s-au efectuat lucrări de modernizare a liniei de medie tensiune Grosi–Negreia, care leagă cu energie electrică comunele Grosi, Dumbravita şi Şişeşti care a creat mari probleme consumatorilor de energie electrică

Costurile energiei electrice pentru iluminatul public în Comuna Şişeşti se ridică anual la aproximativ 150.000 lei. În vederea reducerii cheltuielilor dorim înlocuirea becurilor existente (cca. 700 de becuri de 250 w), cu becuri bazate pe tehnlogia de tip LED. Investiţia ar fi destul de mare dar, factura de electricitate ar scădea la jumătate, costurile ei s-ar amortiza în decurs de aproximativ 3 ani.

Comuna Şişeşti dispune de o reţea stradală de aproape 120 km. si cam tot atatea drumuri agricole. O bună parte din bugetul comunei este cheltuit pentru asfaltarea si pietruirea acestora. In acest domeniu prioritate pentru anii urmatori este continuarea lucrarilor de modernizare a drumurilor, prin lărgirea părţii carosabile la cel putin 4 m. Comuna Sisesti a depus proiectul „Modernizare drumuri în Comuna Şişeşti” în valoare de 1.000.000 euro, proiect finantat din fonduri europene sub-masura 7.2 Investitii în creerea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” aferentă noului PNDR 2014-2020. Acum suntem în faza de evaluare. Deasemenea, prin Programul National de Dezvoltare Locală finanaţat de Guvernul României am depus proiectul ,,Asfaltare drumuri comunale DC 28, DC 28B”, drumuri de legătură între localitatile Danesti-Bontaieni- Cetatele-Surdesti în valoare de 4.500.000 lei la care aşteptăm finanţarea.

Prioritate vom acorda şi pietruirii drumurilor agricole, deoarece în toate satele comunei există zone de drumuri agricole aproape impracticabile.

Multe alte activităţi frumoase şi utile pentru comunitatea noastră sunt pe agenda Consiliului Local Şişeşti. Toţi locuitorii comunei vor beneficia de realizarea proiectelor viitoare şi de condiţii mai bune de viaţă.

image010

Foto.: Deschiderea oficială a Festivalului „Udătoriul din Şurdeşti”.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment